fbpx
Blog

Lilinka a tajemství snů: Cesta od žáby k dospívající holčičce

Je asi jedno, jestli jaký typ člověka jsme. Je jedno, jestli si myslíš, že naše kus šutru letící vesmírem a je kulatá. Taky si můžeš myslet, že je to placka. Nebo můžeš být zastáncem toho, že celá Zěměplocha v podobě pizzy leží čtyřech slonech, kteří stojí na hodně staré želvě. Každému, co je libo jest.

Believe

Někdo věří v sebe, někdo věří v boha, bohy. Někdo nevěří zase v nic a ničemu. Konspirační teorie se dají dnes najít na všechno. Odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec už asi všichni známe. Je to 42. Právě proto si mnoho z nás myslí, že žijeme jen v Matrixu. Nebo aspoň tajně doufá, že naše realita není jen ta jediná.

Otázky

V určitém věku si všichni klademe stejné otázky a všichni si najednou uvědomíme tu svou nicotnost a maličkost, kterou tady zastáváme. Asi to na náš trošku i dolehne. Taková ta tíha světa a dospívání. Dětská bezstarostnost odchází a přichází střet se světem a s realitou. Rád bych, aby moje holčičky si svoje dětství a bezstarostnost, bezelstnost uchovaly co nejdéle. Uvědomuji si, že už to nemám pod kontrolou.

Mudrlantka na houpačce

Seděli jsme v obývacím pokoji. Odpočívali jsme po večeři. Lilinka se houpala na houpačce, kterou máme zavěšenou vedle televize. Chystal jsem se zvednout, abych odnesl nádobí…
„Tati, ja mám strach, že tohle je jenom sen.“ řekla zadumaně do ticha Lilinka. Jen houpačka jemně vrzala. Zůstala chvilka ticha. Nevěděl jsem, co jí na to mám říct. Trošku mě zarazilo, že o takových věcech má osmiletá dcera přemýšlí

Je to jen sen

„Tak, pokud se ti to jenom zdá,“ usmál jsem se, „tak si to užij!“
„No a co když se z toho snu probudím?“ koukla se na mě s obavou.
„A zjistíš, že jsi žába!“ vstoupila do pokoje Klárka a celé to rozsekla.
„Žába!?!“ protáhla Lilča překvapeně a bolestně obličej. Pak pokrčila rameny a začala se té představě smát. A my s ní. Pro jakoukoliv žábu u rybníka by to musela být stejně hrozná a zároveň vtipná představa. Co když je to jen sen? Co když se vzbudím? Bude ze mě malá člověčí holčička a budu se jmenovat Lilinka!

Napiš mi, co si o tom myslíš!