fbpx
Blog

I tátové šijí pro své holky panenky

Jen bych chtěl na začátek říct, že toto je reklama. Není to reklama placená, ani to není spolupráce. Je to reklama na pozitivní zkušenost. Pokud máte s tímto druhem příspěvku problém, tak dál nečtěte. Já zase nemám problém, pokud je něco dobré 

Jako v americkém filmu

V každém druhém americkém rodinném filmu to máte. Maminka si schovává po svém dítěte oblečky, trička a pak z těch věcí dětem šíjí z toho deky na památku. Ještě do toho zakomponovávají fotky, oblíbené plyšáky a kdo ví co ještě. Pokud vím, tak tuhle tradici u nás moc nemáme. Nebo aspoň v mém okolí a rodině se nedrží. Přijde mi to, ale hezká památka a zároveň pro své dítě uděláte něco hezkého. A to nemluvím o tom, že mě to vždy dojme. 

Co ale já jako táta mohu udělat pro své holčičky? Kdyby to byly kluci, tak asi vím udělal bych jim z prkýnek meče, nebo z ramínka, kolíčku a gumy samostříl. Určitě by to slavilo taky úspěch.

Co může táta udělat pro své holčičky

Panel Anička

V době koronaviru mi tahle myšlenka pořád skákala do mysli a už jsem byl rozhodnutý, že budu šít pro každou ze svých holčiček deku. Po večerech jsem měl čas, nikam se nechodilo. Až jsem narazil na stránky tutulu.cz . Ten název mi nejde pořád přes pysky a stále to vyslovuju tululu. 

Maminka udělala střihy pro panenky. Pokud si nechcete designovat vlastní panenku, tak je možné koupit už hotové panely panáčků a panenek. Zkouknul jsem návod, jak se taková panenka šije a co to obnáší. Primárně je to samozřejmě zaměřené na šikovné maminky. Usoudil jsem, že svým křížovým nebo zadním stehem, který jsem se naučil ve škole při ručních pracích, bych to měl dát s jehlou a nití levou zadní. Když jsem ušil kapsičku, tak ušiju přeci i panenku. Tedy panenky! Pro každou dcerku jednu.

Ušiju panenky! Sám!

Panel Eliška

Koupil jsem dva panely panenek Aničku a Elišku. Každou jinou, aby se holky nehádaly. Když panely přišly v papírovém obalu a já je rozbalil, tak jsem byl nadšený. Vše bylo krásně zpracované. Výborný návod, který jsem pochopil i já. Na panelech bylo označeno, kde příští nožičky a ručičky. Kde nesešívat, kudy dát výplň. Co je potřeba a kde vystřihnout. Paráda, říkal jsem si. To budu mít jednu panenku za večer ušitou. 

Když jsem svůj plán nastínil své mamince, tak se od srdce zasmála a já nechápal proč. 

„Nemám vyndat šicí stroj a sešít ti to?“ , koukala na panely mamka, když jsem z nich vystřihoval panenky a jejich části, abych je mohl dát dohromady. 

„Ne, to by pak ty panenky nebyly ode mě!“

Ušiju levou zadní

Jeden den, jeden večer, jedna panenka. Takový byl plán! Ó jak jsem se mýlil. Vzal jsme si nejdřív na paškál panenku Aničku a že jí sešiju Šil jsem jí 3 dny, tedy 3 večery v kuse. Prsty rozpíchané, občas jsme musel párat a vracet se. Moje mamka samozřejmě stále nabízela pomoc, že vyndá šicí stroj a pokukovala po druhé panence. Napadlo mě, že se kvůli tomu snad i naučím na tom stroji šít. Pochopil jsem, že to by trvalo ještě déle. 

Vždy jsem s díky odmítl a byl jsem odhodlán panenku sešít. A sešil. Neskonalý pocit radosti a štěstí a rozpíchaných bříšek na prstech. Nebyla perfektní, ale dělal jsem jí s Láskou. 

„Nemám tu poslední sešít?“, zkusila to naposledy moje mamka a pokukovala po blonďaté panence, „ Já bych byla taky ráda, kdy holky měly jednu panenku ode mě.“

A to mi přišlo fér. Mamka vytáhla šicí stroj a za hodinu měla panenku sešitou. Za hodinu. A já jí dělal v ruce 3 dny. 

Kruh se uzavřel

Mini panenka pro holčičky s panenkou Aničkou

Jenom jsem tímto svým příběhem chtěl říct, že tyhle panenky naplňují 

krásnou podstatu, jak jsem mohl svým dcerám říct, že je mám rád i jiným způsobem a udělat pro ně něco netradičního. Když jsem jim panenky předávaly o Velikonocích, tak z nich měli ohromnou radost. A to, že jednu jsem šil já a druhou babička tomu samozřejmě dodalo punc vyjímečnosti. 

Pak jsem ještě koupil mini verzi, kterou jsme si s mladší Lili dcerou ušili. Tedy převážně jí ušila sama a bylo z toho moc hezké odpoledne. Nakonec jsme jí použili i jakou součást Hallowenského kostýmu. 

Wensdy a Mrtvá nevěsta a panenka

Napiš mi, co si o tom myslíš!