fbpx
Blog

Jak Lilinka otestovala sluchátka

Jsem táta ajťák, který si potrpí na technologie. Zvláště oceňuji, když vše funguje tak, jak má, což je důvod, proč mám rád produkty od Apple. Toto občas neodpovídá mému povolání, kde se často setkávám s technologiemi a softwarem od jiných společností. Nicméně doma dávám přednost výrobkům jablečné společnosti a všemu, co s nimi mohu spárovat.“

Nová práce, nové sluchátka

Při nástupu do nové práce mi vznikla potřeba a tuha si pořídit nová sluchátka. Požadavek byl hlavně, aby měla aktivní potlačení hluku a měly mít náhlavní konstrukci pro pohodlné nošení. Součástí nové práce je dojíždění busem, práce v open office a sluchátka s aktivním potlačením hluku jsem považoval jako nezbytnost pro dlouhé cesty při dojížděním za prací i při soustředění na práci, když člověk nechce být rušen ostatními kolegy nebo potřebuje obstarat on-line hovor. 

Výběř není radno podcenit

Vybrat si správná sluchátka mi trvalo asi měsíc. Přečetl jsem nespočet recenzí a doporučení a stanovil si cenový limit. Nakonec jsem se rozhodl pro sluchátka od Sony, přičemž AirPods třetí generace, které jsem již vlastnil, se staly skvělým doplňkem k mému výběru. 

Prvotní nadšení

Byl jsem ze sluchátek nadšen. Nabízejí skvěle potlačení okolních ruchů, jsou pohodlná, mají krásnou krabičku. Při cestách v buse jsem nebyl nikým rušen, až tak, že se dalo klidně ráno spát a měl jsem pocit, že jsem v rajské zahradě šumícího lesa, i když okolo hučel autobus, vedle mě seděla paní, která telefonovala a vzadu kašlal pán s teplotou. Vím to, protože nás na to nezapomněl upozornit. V práci zase jsem neslyšel nikoho s kolegů, když se bavili a ani jsem je nerušil, když jsem poslouchal. Sluchátka byla, jsou natolik skvělá, že se s nimi dá luxovat, aniž byste slyšeli vysavač a přitom poslouchat svůj oblíbený podcast nebo hudbu. To samé lze aplikovat i na děti, které si mohou pouštět v obýváku klidně telku nebo metat kozelce a já je se sluchátky a aktivním potlačením hluku prostě neslyším. Umožňují mi naprosto se soustředit na práci bez ohledu na okolní dění. Mám podezření, že technologii aktivního potlačení hluku musel vymyslet nějaký rodič, který pracuje z domova.

Jen do doby

Zdálo by se, že sluchátka mají samá pozitiva a měli, ale jen do doby, než jsem nechal v autobuse svoje AirPody. Milované ‚pecky‘ jsem využíval prakticky pro všechno ostatní: procházky se psem, telefonování. Byly to sluchátka, která se bez problémů a přemlouvání automaticky připojovala k libovolnému mému zařízení od Apple. Nikdy si nikdo nestěžoval na kvalitu zvuku během hovorů, a mohl jsem je používat k telefonování i poslechu hudby hodiny a hodiny.“

Druhotné zklamaní

V tu chvíli jsem začal objevovat neduhy sluchátek od Sony s dokonalým potlačením zvuku. A nikdy jsem si nemyslel, dokud jsem nepřišel o své milované AirPody, že mě některá sluchátek budou tolik štvát. Zde jsou jen některé z nich:

  • aplikace je strašná,
  • sluchátka se mohou připojit ke dvěma zařízením současně, avšak není jasné, ze kterého zařízení zvuk půjde.
  • zkontrolovat jsou sluchátka připojená a případně je odpojit se dá  jen v aplikaci v telefonu
  • sluchátka vám na telefonu  neukážou, že jsou vybitá, nebo že by jste je měli nabít. Musíte si to hlídat sami.
  • sluchátka mají funkci propustnost zvuku. Ale z ní to jako, kdybyste byly pod vodou.
  • Sluchátka ukazují, že jsou připojená, že hrají, ale nejde do nich zvuk. Občas pomůže vypnout zapnout sluchátka. Občas pomůže vypnout telefon, počítač. Občas ani to ne.

Zpátky k jamku

Asi chápeš, že to jsem nemohl vydržet. Tak jsem začal pokukovat znovu po AirPodech. Když už tak už jsem začal koukat po Pročkách. Měl jsem obavy, že mi nebudou sedět. Protože mám specifické uši, ale risknu jsem to. Musím říct, že obavy se nenaplnily. Tím, že to nejsou sluchátka přes hlavu s náušníky, tak potlačení zvuku není tak dokonalé jako u Sony, ale výborné. Co je ale úplně perfektní je funkce propustnosti zvuku, kdy se sluchátka ztlumí, když na tebe někdo mluví, nebo si zvuk z okolí necháš pouštět, tak abys vnímal okolí. Je to naprosto přirozené. Osobu, která na tebe mluví, slyšíš  naprosto zřetelně a zvuk z okolí není nijak rušivý, ale přesto dostatečně intenzivní tak, aby tě třeba nepřejelo auto, když budeš se sluchátky třeba běhat. 

Malá testerka

Měl jsem sluchátka asi tři dny a hned v pondělí, jak přišly holky od matky mých dětí, tak mi je zabrala Lilinka, jestli si je může vyzkoušet. Povolil jsem jí to a jel pro její sestřičku do školy.  Když jsme se vraceli domů, zavolala mi Lilinka ještě před domem.

„No, Lili? Co se děje? Už jsem tady dole,“ řekl jsem.

S téměř zděšeným hlasem mi do telefonu houkla: „Tati, když zpívám, sluchátka se mi sama ztlumí.“

To jsem šel do kolen a začal jsem se smát. Měl jsem zapnutou funkci propustnosti hovoru, takže když Lilinka zpívala nahlas, sluchátka si myslela, že s ní někdo mluví a hudbu ztlumila.  Představil jsem si svou dceru, jak slyší hudbu a jak najednou hudba jde do pozadí a najednou slyší svůj zpívající falešný hlas. Po chvilce zase hudbu, a to pořád dokola. Muselo ji to asi trošku vyděsit. 

Řekl jsem to Klárce ve výtahu. Mohla se taky smíchy potrhat. Vystoupili jsme z výtahů a tam stála Lilinka s Airpody v ruce a vyděšeným výrazem: „Na, já už je nechci!“

Napiš mi, co si o tom myslíš!