fbpx
Blog

Chumelenice a Prasátko Pepa: Podcastová Záhada – Holka nebo Kluk?

Poslední dobou moc rád poslouchám podcasty. Asi i proto jsem se dal do toho, že jeden nahrávám. To je ale trošku jiný příběh. A tento příběh není o tom, jak jsem se dostal k tomu, že chci nahrávat podcasty a dělat Fotrcast. Podcasty poslouchám především cestou do práce, když jdu nakupovat, další činnost, kde poslouchat podcasty je cvičení. Taky, když jdu se psem ven na procházku a věřte, že se s ním snažím chodit na hodinové procházky. Naposlouchám toho opravdu hodně. 

Audioknihy jsou taky fajn

Díky tomu jsem objevil i kouzlo audioknih a zjistil, že knížku, kterou bych musel číst den, nebo dva, nebo dokonce týden, tak mi někdo převypráví za dvě hodiny nebo tři hodiny. Wau! Nemá to sice kouzlo papírové knihy, ale poslouchám především naučné knihy nabité informacemi. Je to, jako bych šel na přednášku tu O Dechu, tu o tom Jak dobře spát, nebo Jak být správný chlap. To jsem, ale trošku odbočil. Vraťme se k podcastům. 

Desky, kazety…

Podcasty mi připomínají doby, kdy jsem jako malý kluk poslouchal desky a nebo kazety s různými rozhlasovými hrami, záznamů divadelních představení, nebo dětskými hrami. Poslouchal jsem Hurvínka, Staré pověsti české namluvené panem Hrušínským, poslouchal jsem Werichovi pohádky, povídky Šimka a Grossmanna, Haló, volá semafor, Cimrmany a spousty dalších. Když jsem byl pak starší, tak jsem to večer po 22:00 hodině obohatil radiovým vysíláním Červenáním s doktorem Radimem Uzlem a nebo vysílání doktora Bubna na Evropě 2. U toho všecho jsem trávil deštivé dny nebo usínal, nebo zaháněl nudu. 

Zpovykané Pražandy

Dlouho jsem podcastům a audioknihám odolával, ale nakonec jsem jim asi tak pět let zpátky podlehl. Zrovna nedávno jsem objevil podcast Chumelenice. Dvě zpovykané Pražandy a skoro třicátnice semelou páté přes deváté a poskytnou vám tu správnou drbánu a mě jako chlapovi ten správný pohled do holčičí duše. Neberou si servítky a opravdu mě to baví. Pokud mě uvidíte v metru, jak mám úsměv od ucha k uchu, tak asi poslouchám právě tento podcast. Dříve mi podobnou zábavu nabízel podcast Kachny na tahu, ale jeho tvůrce a tvůrkyně s jeho tvorbou skončili.

Kluk nebo holka?

Vraťme se k Chumelenici. Jel jsem s holčičkami a mou sestrou, tetou Bramborou domů a projížděli jsme Prahou. Jeli jsem s aquaparku v Čestlicích. Povídali jsme si se ségrou o tom, jaké podcasty posloucháme a předplácíme. Moje sestra vyjádřila přání si poslechnout něco nového a neotřelého. A tak jsem jí začal básnit o Chumelenici. Shodou okolnosti už jednu z protagonistek, která má podcast o historii, znala a poslouchá ho. Vyprávěl jsem ji, že v posledním dílu tyto dvě její vrstevnice nevěděly, jestli Prasátko Peppa je kluk nebo holka a hlasitě jsem se tomu zasmál. Očekával jsem od ní stejnou reakci. Jako teta dvou holčiček, které na této pohádce vyrostly tohle musí vědět. 

Moje sestra je taky zpovykaná..-

Očekával jsem, že se začne smát taky. Reakce byla opačná. Byla poněkud zaražená a vůbec se nesmála. Ticho se prodlužovalo. Holky vzadu zbystřily, protože vycítily, že se něco bude dít a zvedly oči od telefonů. 

„Teď si uvědomuju, že já vlastně asi nevím, jestli prasátko Pepa je kluk, nebo holka?“ přiznala se moje sestra a zněla trošku provinile. A teď se zasmála. I když to byl smích spíš nervózní.

„Cože? Domčo, ty nevíš, jestli prasátko Peppa je kluk nebo holka?“ ozvali se zezadu holky a ukradly mi to úplně z úst. Měl jsem jí tedy pořád otevřenou v údivu. 

„Vždyť jsi s holčičkami na to koukala…. skládala s nimi puzlíky… Ty opravdu nevíš!?“ koukal jsem na ni udiveně a pusou otevřenou. 

„Ne!“ pokrčila rameny. 

„HI, Iʼm Peppa Pig,“ ozvala se zezadu Lilinka imitací Peppy a skvělou britskou angličtinou, „And this is my little brother George. This is Mummy Pig.And this is Daddy Pig.“

Po každém představení člena rodiny celé auto souhlasně zachrochtalo a zasmálo se. 

„No jo, holka!“ plácla se do čela ségra a hned si vzpomněla. 

„Peppa má růžové šatičky a ráda skáče do blátivých kaluží.“ připomněl jsem jí prasátkovou holčičku. 

„No jo! Peppa!“ pronesla Domča jako by to byla její nejlepší kámoška. 

Takže nejenom zpovykané Pražandy neví, jestli prasátko Peppa kluk nebo holka. Ale i moje sestra. To je ale asi problém všech třicítek. 

Napiš mi, co si o tom myslíš!