fbpx
Blog

Růžová je i pro tatínky

Volal jsem si se svým nejlepším kamarádem a jako novopečený otec mi vyprávěl, jak si hraje se svou dcerou. Při rozhovoru mi řekl, základní a zajímavou myšlenku, že pokud ho jeho dcera pozve ke hře, tak si s ní hraje. Pokud ne, tak je jen hře přítomen, ale nevměšuje se. Leží vedle, odpočívá, pozoruje jí a až když ho přizve ke hře, tak si hrají. Jednoduchý, ale účinný princip, jak komunikovat se svými dětmi při hře. Uvědomil jsem si, že ho stále už od raného dětství s holčičkami taky praktikujeme a vlastně holčičky aplikují na mě. Vzpomněl jsem si, kolikrát jsem musel zvednout telefon, kolik kostiček postavit, kolik vymyšlených jídel jsem musel ochutnat, kafíček a čajů vypít.

Tyto věci, které jsou ze začátku jen hra a fantazie a jen jako, nebo z písku, vody, nebo kytiček a trávy, pak nabydou poměrně rychle jinou formu a hmatatelnou formu. Holčičky se chtějí především fintit a česat, malovat, vonět jako jejich maminky, babičky a tety. A velmi brzy to začnou vyžadovat. Samozřejmě už nestačí, aby to bylo jen jako. Musí tam být aspoň náznak. V takovou chvíli se jako táta stanete obětí hry své dcery, nebo v mém případě mých dcer. Takže se samozřejmě občas stane, že je ze mě princezna a samozřejmě se to musí podpořit i líčením a šaty nebo korunkou, abych jako princezna vypadal. Další takovou oblíbenou hrou může být hra na zkrášlovací salón. Tuhle hru moje holky rády hrají s mojí sestrou. Moje sestra si při této hře s holčičkami udělají kompletní manikúru a pedikúru. Umyjí si předtím vlasy a koukají u toho na nějakou pohádku. Když holčičky tohle absolvovali s tetou Bramborou poprvé, tak byly celé u vytržení a tetelili se blahem. Stejné rozpoložení lze třeba vypozorovat u matky mých dětí, když přišla z kadeřnického salónu. Očividně je to dědičné.

Když hru hráli s tetou podruhé, tak už jsem byl přizván, že mi udělají pedikúru. Když vaše holčičky chtějí, aby jste si hráli na zkrášlovací salón, tak si s nimi prostě budete hrát na zkrášlovací salón! Nemohl jsem tedy odmítnou. K mé velké radosti, mi bylo také nabídnuto v salónu lakování nehtů. Samozřejmě zcela zdarma v ceně služby a to růžovou barvou. Bylo mi řečeno, že ta se hodí i pro tatínky. Bylo Jaro, do sandálu daleko a nikdo to neuvidí, řekl jsem si.

Neuvědomil jsem si ale, že pokud jdete po takovéto hře k doktorovi na kompletní prohlídku, do bazénu, nebo sauny, tak musíte snést nechápavé, občas pobavené pohledy lidí a všem to opravdu vysvětlit nemůžete. Na čelo si nenapíšete, že vám nehtíky na nohou namalovaly na růžovo dcery.

Minulé Vánoce, ještě před Štědrým dnem, si holky zase hrály s mou sestrou na salón a tentokrát si malovali jen nehty na rukou. Byl jsem zase přizván ke hře. Namalovaly mi tedy nehty, tentokrát také na růžovo. Ale jen decentně. Říkal jsem si, že než skončí Vánoce, tak to sleze.

Před Vánoci se scházíme s kamarády a dáváme si tzv. Vánoční kávu, abychom si popřáli hezké vánoční svátky. Jedna s kamarádek si při hovoru všimla mých krásných růžových nehtů.

„Holky?“, zeptala se s hranou obavou o mou sexuální orientaci v hlase.

„Ano, holky!“, potvrdil jsem jí, „Hráli si na zkrášlovací salón.“

„Proč jsi si to nesundal?“, zeptala se logicky

„Já nemám odlakovač?“, přiznal jsem se.

„Aha“, soucitně se zasmála.

O svátcích, když jsou hlavní rodinné události odbyté, tak si s kamarády děláme ještě jedny Vánoce, kdy se sejdeme u jednoho z kamarádů doma. On udělá večeři pro všechny a dáme si nějaké maličkosti, hlouposti, zbytečnosti pro pobavení. Říkáme tomu Kamarádské Vánoce.

Po večeři se přešlo ke stromečku a nechali jsme děti rozdat dárky. Rozbalovali jsme dárečky, ukazovali si, co jsem vtipného dostali a dobře se bavili. Rozbaloval jsem předposlední dárek a z něho se vyklubala taková růžová lahvička s černým uzávěrem. Nejdřív jsem nevěděl, co to je. Pak mi to došlo. ODLAKOVAČ. Hned jsem věděl od koho je a mě jsem z toho dárku obrovskou radost. Krom toho ten lak mi za těch cirka 7 dní nechtěl slézt dolů. Hned jsem ho využil.

Takže až bude příští rok přemýšlet, čím byste chtěli udělat radost nějakému tátovi od nějaké holčičky nebo holčiček, tak myslím, že odlakovač by mu mohl udělat radost. 

Napiš mi, co si o tom myslíš!