fbpx
Blog

Nedělám to přeci poprvé

Naposledy jsem to dělal než se narodila moje první dcera, pak druhá a teď jsem to skoro už 5 let nedělal vůbec. Mám pocit, jako bych úplně nahý a byl v záři reklektorů úplně sám. Je hrobové ticho a tam dole se očekává, že se něco bude dít.

Fotrové moderují ples

Ano, i fotra od dvou dětí si můžou pozvat moderovat ples. A ne jednoho. Dokonce dva. Už jsem to někde nakousl, ale minulý týden se to stalo skutečností a proběhlo to a já společně s mým nejlepším kamarádem jsem měli to potěšení po X letech spolu zase moderovat ples.

Cucáci moderují ples

Dělali jsme to jako cucáci při vejšce. Já jako absolvent dramatického kroužku a herec hlavních rolí s bohatými jazykolamovými zkušenostmi. Kamarád promotér mnoha hip hotových akci lokálního charakteru a fotograf. Dohromady jsem si v studentských létech přivydělávali organizací plesů, videoprojekcemi, fotografováním a moderováním. On vypadá jako Leoš Mareš, já jsem vypadal jako Semir Gerkhan z Kobry 11. To jsem měl ještě vlasy. Vlasy už nemám, takže jsem už jen podobný sám sobě.

Odkaz

Byli jsme v tom dobří, slušně to sypalo jako přivýdělek při studiu, ale nikdy jsem nepřekročili slávu našeho města. I tak jsme zavedli do plesové kultury několik vychytávej, které se používají na plesech v našem města dodnes. Dodneška se při slavnostní házení mincí házejí mince do plachty, kterou drží studenti. Dřív se to házelo rovnou na ně. Muselo se to uklízet a občas to odnesla i nějaká sklenička nebo i tvářička. To už se díky nám a naší vychytávkou s plachtou nebo padákem neděje. Nečetli jsme ze zásady sponzory, protože to nikoho nezajímá. Sponzoři ať si natisknou reklamy, nebo letáčky, nebo věnují do tomboly věcné dary s jejich logy.

Jak slepí k houslím…

Paní profesorka si mě odchytla, když jsem se byl podívat s holčičkami na dni otevřených dveří a oslavě výročí ke 100 letům střední školy:“Dane, nechtěl bys moderovat ples?“
Byl tam se mnou i nejlepší kamarád, s kterým jsem to dříve dělal a rovnou jsme se domluvili, že do toho půjdeme. Je to takové malé zadostiučinění. Dělal jsem to mnoho let a vcelku mi to šlo. Nikdy jsem si to moc neužil, protože jsem byl vázány trémou a předsudky. Tentokrát jsem si řekl, že si to ale pořádně užiju.

To půjde

Týden plesu jsem měl holky. V pátek já moderování plesu, ony v sobotu závody v cheeru v Praze. Já do půlnoci moderování. Ony v 5:30 vstávat a v 6:30 busem do Prahy. Tedy i já vstávám v 5:30. Takže to všechno bylo trošku komplikované na logistiku a domlouvání tréninků, hlídání, babiček, matky mých dětí, práce, ale v 17:00 v pátek jsem byl v divadle na místě plesu a měl první zkoušku s třídou s nejlepším kamarádem a věděl jsem, že to půjde a že si to opravdu užiju. Tréma ze mě absolutně spadla a já jsem zvládnul s kamarádem hlavní část se šerpováním bez jediného zádrhel a všichni se skvěle bavili.

Moderátor bezdomovec

O půlnoci jsem shodil sáčko. Rozloučil se s třídou, paní profesorkou a chtěl rychle vypadnou domů spát. Následující den mě čekal cesta do Prahy a fandění holčičkám. U dveří z šatny jsem potkal podnapilé studenty. Jeden byl úplně pod obraz a něco zaškoloval a jemně odstrčil.
„Jé, promiňte, on to tak nemyslel. Opravdu nevypadáte jako bezdomovec!“
Podíval jsem se do zrcadla!. Šálu jsme si dal jen tak hala bala. Měl jsem čerstvě oholenou hlavu. To mil čepice vždy vyjede nahoru, takže mi to udělá takovou hučku. Vypadal jsem trošku jako bezďák.
Nu co, řekl jsem si v duchu, ale ten „bezďák“ ti dnes odmoderoval ples! Mimochodem dostali jsem nabídku moderovat hned další ples. Těším se, že tam budu moci vzít i holky.

Napiš mi, co si o tom myslíš!