fbpx
Blog

Kdy začíná puberta

Rok se s rokem sešel a mé nejstarší už je 9 let. 9 let pro mě osobně v mém životě byl fajn rok i když si narozeniny nepamatuji. Na ty deváté si vzpomínám velmi dobře. Dostal jsme k narozeninám lístky na Sám doma 2 a v den mých narozenin jsme si na videu pustili Sám doma. Byl to pro mě obrovský zážitek. Ten rok jsem dostal psa a narodila se mi sestra.

Neuvědomuji si, že bych nějak dospíval, nebo se mnou začala mlátit puberta, přeci jen my kluci jsem trochu opoždění a dospíváme později. Mám ale holčičky a s jednou devítiletkou musím počítat, že puberta už mi klepe na dveře.

Divný dort

Den před narozeninami Klárka jsem večer projížděl nějaké fotky. Přišla, sedla se mi na klín se slovy: „Co to děláš?“

Převzala si velení a začala se prohrabávat fotkami a videi. Najela na fotky, když jí bylo 5 a Lilince 3. Lakonicky projížděla svoje fotky a odhazovala. „Dobrý“ „Ujde!“ „Proč jsi to fotil?“

„Copak? Ty jsi myslíš, že ti to nesluší, že nejsi hezká?

„Ne, naopak“, pronesla sebejistě, „já vím, že jsem krásná!“

Zamrkala na mě velkýma modrýma očima a věnovala mi jeden ze svých okouzlujících úsměvů, a ještě našpulila pusu. Začal dál procházet fotky a zastavila se nad videm, kde s Lilinkou jí meloun. Všiml jsem si, že i když je to 4 roky, tak mají pořád obě stejná gesta a artikulaci. S postupem času, ale přidali gestům na důrazu. A především to, co mi přišlo u pětileté holčičky roztomilé, tak mě nyní u devítileté slečny občas vytáčí.

Nicméně přišla i Lilinka a obě se rozplývaly nad videem s melounem, jak jsou roztomilé. Po chvilce jsem měl u počítače dvě malé miss world, které si mávaly rukama před obličejem a dušovaly se, že nebudou plakat. Nakonec brečely nad svou roztomilostí jako želvy.

Oslava

Dělali jsme s Lilinkou večeři. Lilinka krájela zeleninu, Klárka nám měla přijít pomoc. Přiběhla, připravil jsem jí nůž a prkýnku a v tom jí zazvonil telefon. „Tatí, to musím, máme hovor s kamarádkami ze školy!“, a zmizela v pokojíčku štěbetat.

„To je puberťačka!“, pronesla mezi krájením Lilča.

Pobavilo mě to, usmál jsem se na mladší dceru.

A co ty, Lilinko, ty už jsi v pubertě?“

„To já nevím!“

„A ty to nepoznáš? zkoušel jsem dál.

„Bud jsem v pubertě a nevím o tom anebo prostě nejsem!“, překvapila mě její chytrá odpověď.

„Ale až to budu vědět určitě, tak ti dám vědět!“, dodala.

Tak jednu dceru v pubertě už asi mám a druhá mi dá vědět. To je dobrá bilance.

Napiš mi, co si o tom myslíš!